ege sürücü kursları

Uzun Yol Bakımı Nasıl Yapılır?

Uzun Yol Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu konuyu iki kategoride ele alabiliriz. İlk kategoride eğer araçlarımızın bakımlarını rutin olarak yaptırmıyorsak, şehirler arası yollarda, şehir içi yollara göre tamirhaneye ulaşmamız çok daha zordur ve masraflıdır (çekici masrafları vb.). Peki uzun yol bakımı nasıl yapılır? Uzun yola çıkmadan önce araç bakımlarımızı yetkili servislerde ya da yetkin servislerde güvendiğimiz bir servise yaptırarak çıkmanızı tavsiye ediyoruz. 


İkinci kategori de eğer araçlarımızın bakımını düzenli olarak yaptırıyorsak, uzun yola çıkmadan önce son kullanıcının yapacağı küçük, rutin bakımlar vardır. Nedir bu bakımlar? Motor bakımları, motor yağı, fren yağı hidroliği, direksiyon yağı, radyatör suyu, cam suyu, elektrik aksanı, farlar, sinyaller, fren lambası, sis lambasının tümünün çalışır durumda olması gerekir. Lastik havalarının yerinde olması ve araçtaki tüm ekipmanların tam olması gerekir.

Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?

İlk yardım çantası tam olmalıdır. Yedek lastiğin kullanılabilir durumda, kriko ve bijon anahtarının da mevcut olması gerekmektedir. Araçta kaza tespit tutanağı ve bunu doldurabilmek için kalem var mı kontrol edilmelidir. Bunun yanında reflektör, yangın tüpü var mı, varsa kullanılır durumda mı kontrol edilmelidir. Silgeçlerin çalışır durumda olup olmadığı da kontrol edilir. Lastik havalarının yeterli durumda olup olmadığı da kontrol edilir. Bunun yanında torpidoda araç kitapçığının bulunmasında da fayda vardır. Eğer araç kitapçığınız torpidonuzda ya da  yanınızda mevcut değilse, internet üzerinden indirerek cep telefonunda bulundurabilirsiniz. Araçta bulunması gereken ekipmanlar nelerdir? Sorusunu da bu şekilde yaıtlayabiliriz.

Uzun yol bakımı nasıl yapılır? Konusuna tekrar dönelim. Uzun yola çıkmadan önce ilk olarak yapmamız gereken aracın lastiklerini kontrol etmek ve her şey yolunda mı emin olmaktır. Lastik kontrolünden sonra aracın rot ve balans kontrolü de yaptırılmalıdır. Rot balans ayarı yapılmamış araç ister uzun yol ister şehir içi yol olsun hem sürücüyü hem de aracı büyük riske sokar. Her şeyden emin olmak adına aracı bir servise sokmakta yarar var. Yol öncesi lastikler ile birlikte aracın altı da kontrol edilerek herhangi bir yağ ya da su akıntısı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Uzun yol öncesi fren kontrolü de çok önemlidir. Serviste anlaşılabilecek kontrollerde frenin hidrolik sıvısı yeterli miktarda mı kontrol edilmeli, değilse tamamlanmalıdır. Ayrıca sızıntı kontrolü de sağlanarak gerekli önlemleri almak gerekir. Bununla birlikte aracın motor yağı da incelenerek gerekli özelliklere sahip olduğundan ve yağ miktarının yeterli olduğundan emin olmak gerekmektedir.Aracın yağ değişim zamanı gelmiş ise yağı değiştirilmelidir.
 

form

Sizi Arayalım

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.