ege sürücü kursları

Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılması Gerekir?

Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılması Gerekir?

Trafik kazası sonrası ne yapılması gerekir? Trafik kazaları pek çok sebepten ötürü olmaktadır. Kurallara uymayan sürücüler, dikkatsiz yayalar, araçta meydana gelen aksaklıklar vs. Maddi hasarlı trafik kazalarından sonra birtakım prosedürler uygulamak gerekmektedir. Çoğu durumda yalnızca kaza tespit tutanağı düzenlemek yeterli olmamaktadır. Bu sebeple de trafik polisinin gelmesini beklemek gerekir.

Aracı kullanan kişi alkollüyse, ehliyeti yoksa ya da yaşı tutmuyorsa yalnızca kaza tespit tutanağı yeterli olmayacaktır. Trafik kazası sonrası ne yapılması gerekir? Konusundan bahsettik. Kaza sonrasında yapılması gereken başka neler var inceleyelim. Öncelik can güvenliği olduğundan yaralılar tespit edilerek sağlık ekipleri çağrılır. Sonrasında araçların fotoğrafları çekilir, araçlar müsait bir yere çekilir. Sonraki adımda kaza tespit tutanağı tutulur ve son olarak da uyuşmazlık durumlarında trafik polisi çağrılır.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza tespit tutanağı nedir? Bu tutanak taraflar arasında, trafik polisine gerek duyulmayan durumlarda doldurulur. Bu tutanakta sigorta işlemlerinde kullanılacak olan sürücülerin yazılı beyanı bulunur. Sürücülerin bu tutanakları ikişer nüsha halinde eksiksiz olarak doldurmaları gerekir. Bu tutanak kazaya karışan sürücüler açısından da önemlidir. Peki bu tutanaklarda ne gibi bilgiler yer alır;

  • Öncelikle kazanın tarihi, saati ve yeri yazılır.
     
  • Eğer görgü tanıkları varsa bu tanıkların iletişim bilgileri.
     
  • Aracın darbeyi ilk aldığı yer işaretlenir.
     
  • Kazaya karışan sürücülere ait, sürücü bilgileri, trafik sigortası poliçe bilgileri ve araç bilgileri.
     
  • Eğer kaza yapan araç yabancı plakalı ise onun için ayrılan bölüm doldurulur.
     
  • Sürücülerin kaza ile ilgili görüşleri.
     
  • Tutanakta yer alan 12 numaralı kısım ise kazaya karışan sürücüler tarafından zorunlu olarak imzalanmalıdır. İmzalanmayan tutanaklar geçersiz sayılır.

Peki trafik polisi hangi durumlarda çağrılır? Bildiğimiz üzere kaza tespit tutanağı sadece maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisine gerek kalmadan kişilerin kendi aralarında anlaşmaları için yapılmaktadır. Taraflar kendi aralarında anlaştıkları süre boyunca da trafik polisine ihtiyaç yoktur. Ancak taraflar anlaşamadığında, kazaya karışan sürücülerin biri veya her ikisi de alkollü olduğunda, akli dengesi yerinde olmadığında, sürücülerin ehliyetsiz olmasında, ölüm ve yaralanma olduğunda,kazaya karışan aracın resmi plakalı olmasında, kamu mallarının zarar görmesinde vs. trafik polisi duruma müdahale eder.

Kaza tespit tutanağı tutulduktan sonra 5 iş günü içinde ilgili sigorta şirketine verilmelidir. Sigorta şirketi bir hasar dosyası açar ve prosedür başlar. Bunun yanında sigorta şirketlerinin anlaşmalı oldukları servisler de evrakları sigorta şirketine gönderebilmektedir. Sigorta şirketi, belgelerin gönderilmesinden sonra en geç 3 iş günü içinde ilgili evrakları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM) göndermektedir.
 

form

Sizi Arayalım

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.