ege sürücü kursları

Motosiklet Sınavı Nasıl Yapılır?

Motosiklet Sınavı Nasıl Yapılır?

Motosiklet sınavı nasıl yapılır? Motosiklet ehliyeti de sürücü adayları tarafından sıklıkla tercih edilen ehliyet türleri arasındadır. Öncelikle Motorsiklet ehliyeti A, A1, A2, B1 ve M sınıfı olarak beş tanedir. Güçlerine göre ayrılır. Sınav sırasında neler sorulur, sınav nasıl yapılır gibi konuları merak ediyorsanız buyrun içeriğimize. Motosiklet Ehliyeti almak istiyorsanız, hangi adımlardan geçmeniz gerektiğini tek tek inceleyelim.

Motosiklet sınavı nasıl yapılır? İlk olarak saınav alanında görevli sizden kimliğinizi ve giriş belgenizi isteyecektir. Sonrasında ise sınavınız başlar. Bu noktada belirtmekte fayda var, en az yarım saat ya da 1 saat öncesinde sınav yerinde olmanız yaşayacağınız herhangi bir aksiliği önlenize de yardımcı olacaktır. Çoğu sınav iptali maalesef adayların sınavlara geç kalmasından kaynaklı olmaktadır. Bu sebeple de tam vaktinde sınav yerinde olmak çok önemlidir.

Sınavınız toplamda 35 dakika sürecektir. Bu sınavın ilk 5 dakikasında sizlere araç bilgisi hakkında bazı sorular sorulmaktadır. Eğer bu soruların beşine de yanlış cevap verirseniz sınavınız o an iptal olacaktır. Dolayısıyla bir sonraki adıma geçmeniz de mümkün olmayacaktır. Eğer başarılı olursanız da yönetmeliğe göre düzenlenmiş olan parkurda motosiklet sürüşü yapmaya başlayabilirsiniz. Buradaki önemli nokta parkura başlamadan önce motosiklet lastiklerini kontrol ederek, içerisindeki havanın yeterli olup olmadığını tespit etmenizdir. Sonrasında ise başlık ve dizlik gibi koruyucu ekipmanlarınızı giymenizdir.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer ayar da aynalardır. Aynaları ayarlayarak, vitesi boşa alıp motosikletinizi çalıştırmalısınız. Parkurda konumlandırılmış olan konilere çarpmamaya özen göstererek koni parkurunu tamamlamış olursunuz. Sekiz çizme hareketine geçtiğinizde  kesinlikle sekiz çizgisinin dışına çıkmadan ve ayağınızı yere değdirmeden parkuru tamamlamalısınız.

Sonraki adım sarı denge çizgisidir. Sarı denge çizgisinde çizgiden çıkmadan ve yine aynı şekilde ayağınız yere değmeden çizgiyi tamamlamanız gerekmektedir. Hızlanma ve frenleme alanına geçtiğinizde, azami hıza çıkıp sonrasında da sorunsuz bir şekilde durmanız beklenmektedir. Engelden kaçış alanında  20 km/h hıza çıkıp engele 3 metre kala engelin sağından ya da solundan 1 metreden fazla uzaklaşmamak kaydıyla kaçmanız gerekmektedir. Ani fren alanında 20 km/h hıza ulaşıp ani fren yapmanız gerekmektedir. Ani fren sonrasında ayağınızı yere koymada sakınca yoktur. Bu aşamaları başarı ile geçerseniz akan trafikte araç kullanmaya hazırsınız demektir.

Son olarak da çıkış yaparken sinyal vermeyi ve trafiği kontrol etmeyi de unutmamalısınız. Sınavın bu aşamasında mutlaka trafik işaretlerine uymaya özen göstermelisiniz. Takip mesafenizi koruyun ve kulaklık ile verilen komutları uygulayınız. Sınav yine başladığı noktada son bulacaktır. Motosikletinizi terk etmeden önce stop ettirmeli ve motoru sabitlemelisiniz. Motoksiklet sınavı nasıl yapılır? Sorusu ile ilgili merak ettiğiniz başka ayrıntılar da varsa bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

form

Sizi Arayalım

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.