Güvenli sürüş nedir? TÜİK verileri incelendiği zaman karşımıza şaşırtıcı bir tablo çıkmaktadır. Trafiğe çıkan yeni araç sayısı çoğalmasına rağmen trafik kazası sayısı azalmakta ya da sabit kalmaktadır. Diğer bir deyişle araç başına düşen trafik kazası sayısı azalmaktadır. Aslında buradan çıkaracağımız sonuç çok basittir. Araç sayısı artmasına rağmen kaza sayısının azalması demek, artık trafikteki sürücülerin daha bilinçli ve bilgi sahibi olduğu anlamına geliyor. Bunun yanı sıra gelişen otomotiv sektörünün de bunda payı vardır.
Tüm bu olumlu sürüş gelişmelerine karşılık güvenli sürüş konusuna eğilmek gerekmektedir. Çünkü kazalar her ne kadar azalmış da olsa hala trafikte sürücülerin ihmalkarlığı sonucu trafik kazaları yaşanmakta, can ve mal kayıpları görülmektedir. Trafik kazalarında sürücü hataları büyük bir yer tutmaktadır. Peki bu noktada güvenli sürüş nedir? Faydaları nelerdir? Kısaca özetlemek gerekirse aracın kapasitesini zorlamadan, trafik kurallarına uygun bir biçimde kullanılmasına denir.
Bunun yanı sıra sürüş sırasında aracın güvenlik teknolojilerinden yararlanılmaktadır. Yani sürüşü güvenli hale getirecek her türlü imkandan faydalanmak da denilebilir. Yaygın olarak sürücülerin bu gerekliliklerden en az birini eksik yapması durumunda kaza riski de artmaktadır. Örneğin emniyet kemeri takmanın bile çok sayıda faydası vardır. Çok basit gibi görünen ve dikkat edilmeyen detaylar hayat kurtarabilmektedir. Kazalar da genellikle dikkatsiz sürücülerin araç hakimiyetini kaybetmesi sonucu yaşanmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçebilmek açısından güvenli sürüş oldukça önemlidir.
Güvenli sürüş nedir? Sorusunu yanıtladık. Peki güvenli bir sürüş için sadece araç içinde mi dikkatli olmalıyız? Elbette hayır, güvenli sürüşteki bir diğer önemli nokta da trafik işaretleridir. Trafik işaretlerinin dilini anlayabilen bir sürücü hata yapmaya daha az müsait olur. Bu işaretler sayesinde keskin virajlar, buzlanma tehlikesi veya hız sınırı gibi önemli ayrıntılar hakkında sürücüler önceden bilgi edinmiş olurlar. Güvenli sürüşün bir diğer gerekliliği de araç bakımının düzenli olarak yapılmasıdır. Çünkü bu bakımlar esnasında bizim normal zamanda fark edemeyeceğimiz parça aksaklıkları tespit edilir. Ve bu sayede olası bir kazanın da önüne geçilmiş olur.
Sürücüler nasıl güvenli sürüş yapmalı? Öncelikli kriter hız sınırlarının ihlal edilmemesi ve önerilen azami hız sınırının üstüne çıkmamaktadır. Araç kontrollerinde aracın farlarını, ışıklandırma sistemlerini de mutlaka kontrol ettirmeliler. Sürüş esnasında farlarda meydana gelecek bir arıza kazalara sebebiyet verebilir. Sürüş halindeyken diğer araçlarla olan takip mesafesine de dikkat edilmelidir. Araç lastikleri de güvenli sürüş için çok önemlidir. Mevsimine uygun olarak lastikler değiştirilmelidir.
Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.