ege sürücü kursları

Ehliyet Yenileme Nedir? Nasıl Yapılır?

Ehliyet Yenileme Nedir? Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme nedir? ve ehliyet yenileme nasıl yapılır sorusu pek çok sürücü tarafından merak edilmektedir.Yeni ehliyet sistemine geçilmesi ile birlikte eski ehliyetlerin son tarih zamanına kadar yenilenmesi gerekmektedir. Ehliyet yenileme işlemini geciktirmeniz durumunda bazı idari para cezası gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. 

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme nasıl yapılır? Ehliyetinizi yenilemek için öncelikle her işlemde olduğu gibi randevu almanız gerekmektedir. Peki randevuyu nereden alabilirsiniz? Ehliyet yenileme randevusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden başvuru yapabilir veya telefonla ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir konu var, ehliyet yenileme işlemi için bazı belge ve evrakları önceden hazırlayarak, randevu saatinde götürmeniz gerekmektedir. Ayrıca ehliyet ücretinin de mutlaka randevu zamanında önce yatırılmış olması gerekmektedir. Ehliyet yenileme ücreti her yıl değişkenlik göstermektedir.

İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2016’dan önce düzenlenmiş olan ehliyetlerin yenilenmesi için gerekli olan süreyi 31 Aralık 2022 yılına kadar uzatmıştır. Bu sebeple sürücülerin 2022 yılı bitmeden önce ehliyetlerini yenilemelerinde fayda var. Ehliyet yenileme randevusunu bahsettiğimiz üzere Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından alabilirsiniz. Gerekli evraklarını hazırlayan ve ehliyet yenileme ücretini yatıran kişiler yenileme işlemlerini kolayca yapabilirler.

Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır? Ehliyetini yenilemek isteyenler için en son başvuru tarihi yapılan son düzenlemeye göre 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir. Sürücüler eski ehliyetlerini bu tarihe kadar kullanabilirler. Fakat söz konusu olan tarihi geçtiklerinde eski ehliyetleri geçerli olmayacak. Randevular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ALO 199 hattından alınabilmekte.

Peki ehliyet yenileme evrakları nelerdir? Bu evrakları şu şekilde sıralayabiliriz;

- Kimlik Belgesi
- Sürücü Sağlık Raporu
- Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
- Adli Sicil Belgesi
 
Ehliyet yenileme ücretleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış ödeme yapılabilen bankalara yatırılabilir.Ayrıca ehliyet yenileme ücretini internet üzerinden de ödeyebilirsiniz. Ödeme yapabileceğiniz bankalar, Akbank, Aktif Bank, ING Bank, Şekerbank, Türkiye Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, T. C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank ve PTT Bank’dır.

Ehliyet yenileme ücretlerinizi bahsettiğimiz üzere ister bu bankalar aracılığı ile isterseniz de internet üzerinden ödeyebilirsiniz. Bu yazımızda ehliyet yenilemenin nasıl yapıldığına, gerekli belgelere ve ücretlerin nasıl ödendiğine değindik. Ehliyet hakkında merak ettiğiniz konular için diğer blog yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
 

form

Sizi Arayalım

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.