ege sürücü kursları

Ehliyet Direksiyon Sınavı Nasıl Yapılır?

Ehliyet Direksiyon Sınavı Nasıl Yapılır?

Ehliyet direksiyon sınavı nasıl yapılır? Sorusu, tüm sürücü adaylarının kafasında yer almaktadır. Başarılı olmak için ne yapmalıyım, sınav nasıl ilerliyor gibi konular sürücü adaylarını çok yakından ilgilendiren konular olmaktadır.

Direksiyon sınavında her ne kadar pratik olmak önemli gibi gözükse de asıl önemli olan sizin bilginiz ve araç hakimiyetiniz olmaktadır. Ehliyet direksiyon sınavı için öncelikli başarı kriteri budur. Bilgi sahibi olmak ve bu bilgileri kullanabilmek önemlidir.Direksiyon sınavları da aslında hedef alınan ve uygulanan parkurların ustalıkla aşılmasından ziyade sizin bilgi ve araç hakimiyetinizi kontrol etmeyi amaçlar.

Direksiyon sınavlarında uygulanan parkur sayısı toplam beş adettir. Ehliyet direksiyon sınavı bu beş temel parkura ve trafik ortamındaki araç hakimiyetine dayanır. Bu parkurlar, araç tanıma ile başlar ve panik fren, 25 metre geri gelme, paralel park, rampa kalkış ve L parkuru şeklinde devam eder.

Arabaya Giriş ve Ön Hazırlıklar

Arabaya giriş ve ön hazırlıklar konusuna değinmeden önce, direksiyon sınavlarında normalleşme süreci bitene kadar Covid-19 önlemlerimizi aldığımızı ve hijyen kurallarına kesinlikle uyduğumuzu belirtmekte fayda var. Sürücü adayları, gönül rahatlığı ile kursumuza başvurabilir ve bu sınavlara katılabilirler.

Arabaya giriş ve ön hazırlıklar, bunun yanı sıra direksiyon sınavının tamamı 35 dakika kadar sürmektedir. Sınavın ilk 5 dakikasında sorulan sorular araç tanıma ile ilgili olmaktadır. Bu kısımda araç hakkında bazı sorular sorulur. Aracın iç donanımı ve motor kısımlarından sorulacak sorulardan en az beş tanesine cevap veremezseniz, sınavınız başarısız sayılacaktır.

Arabaya giriş ve ön hazırlıklar kısmına, yanınızda bulundurmanız gereken belgeleri de ekleyebiliriz. Sınav giriş belgeniz ve nüfus cüzdanınız mutlaka yanınızda olmalıdır. Sınav giriş belgesi ile nüfus cüzdanını komisyon başkanına vererek imza tutanağını imzalamanız gerekmektedir. Direksiyon sınavları artık tablet ile yapılmaktadır. 

Araba ile ilgili yapacağınız bazı kontroller de bulunmaktadır. Aynaları, koltuğu kendinize göre ayarlamalı ve sonrasında da emniyet kemerinizi takmalısınız. Eğer vites takılı durumda ise, debriyaja basarak boşa almalısınız. Debriyaj basılı haldeyken, kontağı çevirip, araç çalışmaya başladıktan sonra da anahtarı basmayı bırakmanız gerekir. Gideceğiniz yöne göre sinyal veriniz ve frene basarak el frenini indiriniz. Ayak sonuna kadar debriyaja basılı durumdayken vitesi 1’e takarak kalkışı gerçekleştirirsiniz.

Ehliyet direksiyon sınavı konusunda başarısız olunmasının en büyük sebeplerinden birisi de heyecan faktörüdür. Araç kullanırken aşırı heyecanlı olmak, bildiğiniz bilgileri de unutmanıza sebebiyet vererek sınavda başarısız olmanıza yol açabilir. Bu sebeple herşeyden önce kendinizi rahat hissettiğinizden emin olmalısınız.

form

Sizi Arayalım

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.