Ehliyet almak için sağlık şartları nelerdir? Ehliyet kurslarına başvurmadan önce bilinmesi gereken bir diğer konu da ehliyet sahibi olabilmek için hangi sağlık şartlarının gerekli olduğudur.
Bilindiği üzere trafikte yasal bir biçimde araç kullanabilmek için gereken tek belge ehliyettir. İster ehliyet sınavına yeni girip ehliyet alacak olun, ister eski ehliyetinizi yenilemeniz gereksin, isterseniz de ehliyetinize yeni bir sınıf eklemeye karar verin. Tüm bu işlemler için gerekli olan belgelerden biri sağlık raporudur. Bu noktada ehliye alabilmek için sağlık raporu zorunlu mudur? Sorusuna cevabımız evet zorunludur olacaktır.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır? Sürücü sağlık raporunu edinmek için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir. Randevu alabilmek için aşağıda yer alan kuruluşlara başvurabilirsiniz;
Sağlık raporunu almanın en kolay yolu aile hekiminize başvurmaktır. Yukarıda belirtilen kuruluşlardan herhangi birine başvurduğunuz zaman size 25 maddelik beyan formu verilecektir. Yaklaşık 25 maddeden oluşan bu form, rahatsızlıklarınızı belirten bir onay formudur. Siz bu formu doldurup doğru olduğuna dair beyanda bulunmuş olacaksınız. Aynı zamanda da gelecekte oluşabilecek ciddi rahatsızlığınız vuku bulduğu anda ikamet ettiğiniz yerdeki emniyet yetkililerine bildirmeniz gerekmektedir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadardır?
Ehliyet için sağlık raporu ücreti ne kadardır? Eğer sağlık raporunuzu aile hekiminden alırsanız herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Fakat bu noktada bir istisna bulunmakta. Eğer aile hekiminiz sizden başka bir bölüme gitmenizi istiyor veya yönlendiriyorsa bu durumda ödenmesi gereken ücretler olabilir. Bu ücret ise devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde farklılık gösterebiliyor. Devlet hastanelerinde tek hekim ücreti ortalama 50 TL iken üniversite hastanelerinde bu ücret 75 TL’ye kadar çıkabiliyor. Sağlık raporunuzu özel sağlık kuruluşlarından almak istiyorsanız sağlık raporu için bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu ücret her hastanede farklılık gösterebilir.
Sağlık Raporlarında Grup Kavramları
2016 yılından itibaren hem ehliyet sınıfları hem de rapor alma şartlarında değişikliğe gidildiği için sağlık raporlarında grup kavramları ortaya çıkmıştır;
1.Grup sağlık raporları:M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı için ehliyet alacakları kapsamaktadır ve bu sınıftaki sürücülerin 10 yılda bir sağlık raporlarıyla ehliyetini yenileyebilecek.Bu sınıflar hafif araç sürücüleri için geçerli olmaktadır.
2.Grup sağlık raporları:C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır. Bu sınıftaki sürücülerin 5 yılda bir ehliyetini yenilemeleridir. Bu sınıflar genelde ağır araç ve ticari araç sürücülerini kapsıyor
Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.