Ehliyet alma şartları nelerdir? Sürücü adaylarının ehliyet alabilmeleri için Karayolları Trafik Yönetmeliğinde bulunan suçlardan hiçbirini işlememiş olmaları gerekmektedir. Yönetmelikte bulunan ve adli sicil kayıtlarında olmaması gereken maddeler şunlardır;
Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191. maddeleri. 5607 sayılı Kaçakçılıkla mücadele kanununun 4. madde 7. fıkrası. 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanunun 12.madde, 2. ve diğer fıkralardaki suçlar. Bu maddelerde adli sicil kaydında bulunmayan sürücü adayları sürücü kurslarına kayıt yaptırabilirler.
Ehliyet alma şartları nelerdir? Sorusunu daha geniş incelememiz gerekirse;
Sabıka Kaydı
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. Maddesinde diğer yasal hükümlere gönderme yapılarak hangi suçları işleyen kişilerin sürücü olamayacaklarına işaret edilmiştir.
Bu hükümler:
T.C.K.nın 188, 190 ve 191 maddelerinde belirtilen suçları işlememek. (Bu suçları işleyenler ehliyet alamaz)
Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4. maddesinin yedinci fıkrasındaki suçları işlememek. (Bu suçları işleyenler alamaz)
Ateşli Silahlar ve Bıçakçılık ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12. maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarda sayılan suçlardan hüküm giymemek. (Bu suçları işleyenler alamaz)
ESKİ KANUN :Türk Ceza Kanununun 403, 404 üncü maddeleri ile 572/2-3 maddelerinden ikiden fazla ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 28 ve 29 uncu maddeleri,6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin 3 üncü ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiş olmak, YENİ KANUN : > 5237 / 188, 190, 191 > 2918 / 119 > 4926 / 6
Sağlık Raporu
Ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adaylarının kursa kaydolurken sağlık raporu çıkarması zorunludur. Yeni yasaya göre tek gözü görmeyen sürücü adaylarının diğer gözü 10/10 görüyor ise, A, B ve F sınıfı ehliyet alabilirler.
Eğitim
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41 inci maddesinin (b) bendinde öngörülen A1, A2, A, B, C ve D sınıfı sürücü belgesi alacak olanlarda aranan en az İlkokul mezunu olmaları yeterli sayılır. İlkokul mezunu veya orta tek olanlar, ilköğretim mezunu olanlar, lise mezunu veya öğrencisi olanlar ve üniversite öğrencisi veya mezunu olanlar ehliyet sahibi olabilirler.
Yaş
Yaş şartı ehliyet türüne göre değişkenlik göstermektedir. Yani her sürücü belgesinin yaş sınırı farklıdır.
Örneğin 2017 yılında yürürlükte olan yönetmeliğe göre ehliyet sınıflarında istenen yaş şartları şöyledir:
M, A1 ve B1 ehliyet sınıfları için 16 yaşını tamamlamak,
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G ehliyet sınıfları için 18 yaşını tamamlamak,
A ehliyet sınıfları için 20 yaşını tamamlamak, Gücü 15 kilovatı aşan üç tekerli motorsiklet ehliyetleri için 21 yaşını tamamlamak,
C, CE, D1 ve D1E ehliyet sınıfları için 21 yaşını tamamlamak,
D ve DE ehliyet sınıfları için 24 yaşını tamamlamak
Deneyim
A sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin en az iki yıllık A2 sınıfı ehliyet belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Not: A sınıfı ehliyeti alacak kişi 24 yaşını tamamlamış ise deneyim şartı aranmaz. Diğer şartları tamamlaması halinde sürücü belgesi alabilir.
C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin en az B sınıfı ehliyet belgesine sahip olmaları,
BE sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin kişilerin B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları,
CE sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin C sınıfı ehliyete sahip olmaları,
C1E sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin C1 sınıfı ehliyete sahip olmaları,
DE sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin D sınıfı ehliyete sahip olmaları,
D1E sınıfı ehliyet belgesi almak isteyen kişilerin D1 sınıfı ehliyete sahip olmaları şarttır.
Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.