Debriyaj nasıl kullanılır? Öncelikle debriyajın tanımını yapmakta fayda var. En basit tanımıyla debriyaj, manuel araçlarda itme gücünü motordan tekerleklere sistemli bir biçimde aktaran mekanik sisteme denilmektedir. Debriyaj, araçlarda vites değiştirme imkanı sunmaktadır. Çünkü debriyaj dediğimiz yapı, vites kutusu ve motor arasındaki bağlantıyı keser. Araç ilk hareket edeceği zaman da debriyaj kullanılır. Aracı ilk çalıştırırken debriyajdan ayağınızı hafifçe çekip, yavaşça gaza basmanız aracın rahat bir biçimde hareket etmesini sağlar.
İçten yanmalı motorların, sınırlı bir tork tabanına sahip olduğu bilinmektedir. Bu sebepten dolayı da tahrik tekerleklerine aktarılan güçten verimli şekilde yararlanmak gerekiyor. Debriyaj mekanizması da bahsettiğimiz üzere motorun itiş gücünün verimli bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Vites değiştirmek pek kişi için kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu sebeple otomatik vitesli araçlara rağbet oldukça fazladır. Düz vitesli araçlarda sürücülerin en çok korktukları şey aracı stop ettirmektir.
Bu noktada devreye debriyaj nasıl kullanılır? Sorusu geliyor. Eğer aracı stop ettirmekten korkuyorsunuz fakat sürekli bastığınız debriyaj pedalının tam olarak doğru işlevini öğrenirseniz manuel vitesli araçları da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aracı stop ettirmemek adına debriyajın kavranması şarttır. Devir saatine sahip araçlarda sürücülerin ayaklarını debriyajdan yavaşça kaldırması büyük önem arz eder. Debriyaja basılırken aynı anda devir saati de kontrol edilir ve araba titremeye başladığında kavrama noktasına yani rölantiye ulaşılmış olur.
Debriyaj nasıl kullanılır? Sorusunu açıklamaya devam edelim. Debriyaj sistemindeki parçalara bir göz atalım. Bu sistem; motora cıvatalar ile sabitlenmiş ve motordan aldığı hareketi vites kutusuna iletmeyi sağlayan volan, volana sabitlenmiş debriyaj baskısı ve bu ikilinin içerisinde bulunan debriyaj balatası ve debriyaja basıldığında hareket iletimini ileten veya kesen debriyaj rulmanından oluşuyor.
Debriyaj sistemi parçaları şu şekilde sıralanabilir;
Debriyaj pedalına basıldığında ne olur? Debriyaj pedalına bastığımız zaman debriyaj baskısı ve rulmanı sayesinde motordan vites kutusuna gelen hareket iletimi kesilir. Debriyaja basıyorken, gaza bastığınızda aracın ilerlememesinin sebebi de budur. Ayağınızı debriyaj pedalından çektiğinizde volan ve debriyaj baskısı arasında bağlantıyı sağlayan debriyaj balatası kavramayı sağlayarak hareket iletimini tekrardan sağlıyor.
Eğer debriyaj olmasaydı vites değiştirmek de mümkün olmazdı. Vites değiştirebilmek için her seferinde aracı durdurmamız gerekirdi. Bu bilgiler doğrultusunda debriyajın, vites değiştirilirken motoru stop etmeden şanzımanın güç çıkışını kesmek için kullanılan bir mekanizma olduğunu söyleyebiliriz. Debriyaj nasıl kullanılır? ve Nasıl bir sistemi vardır gibi sorular bu şekilde yanıtlanabilir.
Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.