ege sürücü kursları

Araç Muayenesi Nedir?

Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayenesi nedir? Ülkemizde araç muayeneleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı olan muayene istasyonları tarafından yapılmaktadır. Araçlarımızın hususi otomobil veya resmi olanların ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonuna kadar ve 2 yılda bir muayene edilmelidir. Ticari araç, taksi, otomobil, 2 veya 3 tekerlekli motosikletler ve bunların her türlü römorkunun ilk üç yaş sonunda iki yılda bir muayeneye girmesi zorunludur.

Araç muayenesi nedir? Sorumuzu yanıtlamaya devam edelim. Ticari olarak taksi, çekici gibi araçların her bir yaşından sonra her yıl muayeneye girmesi zorunludur ve son olarak da lastik tekerlekli traktörlerin ilk üç yaşına kadar muayenesi geçerli olup, bunun sonrasında üç yılda bir muayeneye girmesi zorunludur. Ayrıca muayeneye gitmeden önce ilk olarak randevunuzu da almanız gerekmektedir.

 
Muayeneye gitmeden önce araçlarımızın egzos emisyon tarihi geçmişse, öncelikle bunu yaptırmamız gerekir. Bunun yanında trafik sigortası tarihi geçmişse mutlaka yenilenmesi gerekir ve araçlarımızda herhangi bir vergi borcunun bulunmaması gerekmektedir. Araçlara devletin belirlemiş olduğu oranlar üzerinden araç muayene ücretleri hazırlanır. Randevu saati ve tarihinde muayene istasyonlarına gidilerek araç muayeneye sokulur.

Araç muayenesi nedir? Sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz. Muayenede hafif kusur ve ağır kusur olmak üzere iki kusurumuz vardır. Araçlarımızdaki emniyet kemerlerinin bozuk olması, far ayarlarının bozuk olması, stop lambası dediğimiz fren lambasının bozuk olması ağır kusurlar arasındadır. Hafif kusurlarda da araçlarımızda bulundurulması zorunlu olan araç ve gereçler vardır, ilk yardım çantası ve kriko gibi. Bu malzemeler araçta mutlaka bulundurulmalıdır. Bu kusurlardan kaynaklı muayeneden geçemeyen araçlara belli bir müddet izin verilir. Bu kusurlar giderilerek tekrar muayene tarihi alınıp muayene istasyonuna gidilir.

Peki araç muayenesinden önce nelere dikkat edilmeli? İlk olarak aracınızın üzerine kayıtlı bir borcun olmaması gerekmektedir. Örneğin araca ait trafik cezası, MTV, otopark, köprü veya otoyol borcunun bulunmaması gerekir. Bu sebeple de muayeneye gitmeden önce muhakkak Gelir İdaresi Başkanlığından borcunuz olup olmadığını sorgulamalısınız. Bunun yanında aracınızın trafik sigortasının da yapılmış olması beklenmektedir. Muayeneye gitmeden önce mutlaka sigortanızın olduğundan emin olun.

Ayrıca muayene öncesi ruhsatınızın da olması şarttır. Muayene sırasında ruhsat ibraz edilmelidir. Aksi takdirde araç muayeneden geçemez. Bu içeriğimizde araç muayenesinin ne olduğu ve nasıl yapıldığı hakkında bilgi verdik. Ayrıca hangi araç türlerinin ne sıklıkla muayene olması gerektiğinden de bahsettik. Araç muayenesi nedir? Hakkında merak ettikleriniz ve diğer konularda bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
 

form

Sizi Arayalım

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.