Alkollü araç kullanmanın cezası nedir? 2016 yılı öncesi ehliyet sahiplerinin ve iki yıllık stajyerlik süresini bitiren ehliyetlerin kandaki alkol miktarı sınırı 0.50 ve üzeridir. Bu promil ile yakalanan kişilerin geriye doğru beş yıllık şeceresine bakılır. İlk kez yakalanması durumunda kişilere uygulanan cezai yaptırımlar şu şekildedir; Öncelikle alkollü kişi trafikten men edilir. Daha sonrasında para ve puan cezası kesilir ve ehliyetine altı ay süre ile el konulur.
Geriye doğru beş yıl içerisinde yasal sınırın üzerinde ikinci kez bulunması durumunda kişiye uygulanan cezai yaptırımlar yine ilk olarak trafikten men edilmesi, para ve puan cezası kesilmesi daha sonrasında bu kişilerin ehliyetlerine iki yıl süreyle el konulur. Ayrıca bu kişilerden psikoteknik değerlendirme istenir.
Geriye doğru beş yıl içinde üçüncü kez yasal sınırın üzerinde alkollü araç kullanılması durumunda ise ilk olarak yine trafikten men, para ve puan cezası, psikoteknik değerlendirme ilave olarak altı aydan az olmamak şartı ile hafif hapis cezası ve sürücü belgesine beş yıl süreyle el konulur. Unutulmamalıdır ki trafikte herkesin bir sorumluluğu vardır. Kendimiz ve sevdiklerimizin canı için lütfen alkollü bir şekilde trafiğe çıkmayalım.
Ülkemizde ya da dünyada onlarca insanın hayatını tehlikeye atan alkollü sürücüler, büyük cezalara çarptırılmaktadırlar. Başka insanların canını tehlikeye attıkları gibi kendi canlarını da aslında hiçe sayıyorlar. Alkolün vücut üzerinde çok fazla olumsuz etkisi bulunmaktadır. En başta reflekslerde yavaşlamaya gibi etkileri bulunan alkol, kesinlikle araç kullanan kişiler için çok tehlikelidir. Riskin bu kadar büyük olması da alkollü araç kullanmanın cezası nedir sorusunu akıllara getiriyor. Alkollü araç kullanmanın cezası zaman zaman yenileniyor. Aynı zamanda kaza riskini en aza indirmek için de daha caydırıcı cezaların verilmesi hedefleniyor.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre belirli oranda alkol alan kişiler para cezası ile cezalandırılmakta ve bir süre sürücü belgelerine el konulmaktadır. Özel araç kullananlar için promil sınırı 50'dir. Alkol testi denetimden geçen kişilerin kanında 50 promil ve üzeri alkol bulunan kişilere para cezası kesilir ve ehliyetlerine el konur. Özel araçlar dışında motorlu araçlarda ise sınır 20 promildir. Örneğin ticari araç kullanan şahsın kanında 20 promil alkole rastlandığı takdirde kişi hem para cezası hem de sürücü belgesine el koyma uygulaması ile karşı karşıya kalır. Öte yandan 100 promil alkol sınırını aşan sürücüler idari para cezasına ek olarak alkollü araç kullanma cezası, ehliyete el koyma durumu ile sonlanmaktadır.
Alkollü araç kullanmanın cezası nedir sorusunu yanıtladık. Peki kesilen cezaların nereye ödenmesi gerekir? Trafikte kişiye kesilen para cezaları alkollü araç kullanma para cezası da dahil olmak üzere E devlet trafik sorgulama ve ödeme linki üzerinden, banka ve PTT şubelerinde ödenmektedir. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sitesi aracılığı ile ödemeler yapılabilir.
Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.