ege sürücü kursları

Emniyet Kemeri Takmanın Faydaları

Emniyet Kemeri Takmanın Faydaları

Emniyet kemeri takmanın faydaları ve önemi her sürücü tarafından bilinmesi ve kurallarına uyması gereken bir konudur. Güvenli bir yolculuğun en temel kurallarından biridir emniyet kemeri kullanmak. Ve gerçekten tam bir can kurtaran görevi görür. En ölümcül kazalardan bile emniyet kemeri sayesinde kurtulan çok fazla insan vardır.

Emniyet kemeri takmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kaza esnasında savrulmayı önler ve fiziksel zararı en aza indirir.
  • Çarpışmanın şiddetini azaltır.
  • Çarpma etkisini vücudun tek bir noktasına yoğunlaştırarak ağır kayıpları engeller.
  • Çarpma anında araç içindeki kişilerin koltuktan fırlamasını önler.
  • Baş, göğüs ve omurilik gibi hassas organları korur.
  • Hafif kazalardaki ciddi yaralanmaların önüne geçer.

Kaza anında çarpmanın etkisiyle beraber araç içinde bulunan kişiler emniyet kemerleri takılı olmadığında araç içerisinde savrulup, birbirlerine vurabilecekleri gibi, aracın dışına da savrulabilirler. Ayrıca sürücüler direksiyona, ön koltukta oturan diğer kişi de aracın konsoluna çarparak ağır şekilde yaralanabilir.

Yani emniyet kemeri takmanın faydaları saymakla bitmez desek abartmış olmayız. Emniyet kemeri otomobillerde ağır yaralanma riskini %45 oranına kadar azaltırken bu oran kamyonetlerde %60’ı bulmaktadır. Ölümlü kazalarda ise emniyet kemeri kullananların yüzde 24,8'i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanların sadece yüzde 6,3'lük bir bölümü kazadan yara almadan kurtulmuştur. Arka koltukta genellikle emniyet kemeri kullanımına dikkat edilmiyor fakat araştırmalara göre arka koltukta emniyet kemeri kullanmak ağır yaralanmaları %50’ye kadar azaltmaktadır.

Emniyet Kemeri Nasıl Kullanılmalıdır?

Emniyet kemeri nasıl kullanılmalıdır? Araca bindiğimiz zaman her şeyden önce ilk yapmamız  gereken emniyet kemeri takmaktır. Hatta aracınızı bile daha sonra çalıştırmanız daha doğru olacaktır. Emniyet kemeri, omuz üzerinden ve göğüs ortasından çapraz olarak çekilirken, alt kısımdan gelen emniyet kemerinin devamı ise kalçaların hizasından geçecek şekilde yuvasına takılmalıdır. Emniyet kemerinin işlevini yerine getirebilmesi için doğru takılmalıdır.

Emniyet kemeriniz ve vücudunuz arasında kesinlikle boşluk kalmamalı ve kemeriniz gergin vaziyette olmalıdır. Ayrıca özellikle kışın giyilen mont, kaban, gibi kıyafetler de emniyet kemerinin etkinliğini azaltmaktadır. Küçük çocuklar ise 10 yaşına kadar arka koltukta monte şekilde duran çocuk koltuklarını kullanmalıdır. 

Trafik Kaza Tespit Tutanaklarından çıkarılan istatistiksel bilgi olarak, kaza anında en iyi yerin aracınızın içi olduğu ispatlanmıştır. Aracın dışına fırlatılma durumunda, ölüm riskiniz 25 kat daha fazladır. Fırlama ile aracınızın ön camına, kaldırıma, kendi aracınıza veya başka bir araca çarpabilirsiniz. Emniyet kemeri araçta kalmanızı sağlayan ve sizi hayata bağlayan tek bağdır.
Bu içeriğimizde emniyet kemeri takmanın faydaları konusuna değindik. Merak ettiğiniz farklı konular için diğer blog içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.
 

form

Sizi Arayalım

Numaranızı bırakın biz sizi arayalım.